Hajhagyma

A

Hajhagymahajgyökér alsó kiszélesedése, a hajhagyma, mely körbeveszi a szőrtüsző alján ülő hajszemölcsöt. Fölötte találhatók azok a sejtek, amik a hajszálat termelik. Ezek a mátrixsejtek gyors osztódásra képes alapsejtek.

A mátrixsejtek gyors osztódásának segítségével növekszik a haj. A hajátültetés során kiemelten fontos, hogy a donor területről származó hajhagyma a hajhagymát körülölelő szövettel kerüljön kivételre, majd ezt követően a beültetésre.

Anagén: növekedési szakaszban lévő hajhagyma: nőknél 4-6 év, férfiaknál 3-5 év. Anagén szakaszban lévő haj a fejbőrön található haj 85%-ban fordul elő.

Hajhagyma fázisai:

Hajhagyma anagén fázis a növekedési fázis.
Hajhagyma katagén fázis átmeneti állapot megújulásra.
Hajhagyma telogén fázis a nyugvó fázis.

Hajhagyma betegségei

Enyhén károsodott anagén szakaszban lévő hajhagyma:

Az egészséges hajhagymával összehasonlítva az eltérések csekélyek: ebben az esetben csak enyhe károsodás tapasztalható, ami a hajhagyma csavarodását és enyhe deformálódását eredményezi.

Disztrófiás hajhagyma:

Általában a hajhagyma töve vékonyabb, mint maga a hajszál. A hajhagyma ilyen irányú elváltozását rendszerint a hajszál meggyengülése, később pedig hajhullás jellemzi.

Atrófiás hajhagyma:

A hajhagyma nagyon kevés tápanyaghoz jut. Zsíros környezetben fokozott faggyú kiválasztás (seborrhea), száraz környezetben lipidhiányos, dehidratálódott fejbőr, idősebb korban komoly vérkeringési problémák okozhatják.

Aszfitikus hajhagyma:

Erősen vízhiányos, enyhén tápanyag hiányos hajhagyma, formáját tekintve csavarodott, folyamatosan vékonyodó.

Esklamativ hajhagyma:

Formáját tekintve leginkább egy felkiáltó jelhez hasonlítható, ilyen hajhagyma esetén, hajhullás és erős tápanyaghiány, valamint enyhe vízhiány figyelhető meg.

Nézze meg aktuális akciós ajánlatainkat!